Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


De keuringsdienst van de aarde

Als er ergens geen gif in zou mogen zitten, is het wel speelgoed. Toch is menig onschuldig ogende pop een regelrechte gifbom. Zelfs houten speelgoed is niet altijd veilig. Om Sinterklaas en de Kerstman veilig te kunnen bevoorraden, bellen we met Ingrid Elbertse van Een Veilig Nest en natuurlijk testen we.

30.11.2010 | Sonja van den Heuvel, De Betere WereldEerlijk duurt het langst. Daarom zetten we in deze rubriek de zaken op scherp. In elke editie kiezen we vier producten – van wijn tot teenslippers – die we aan een kritische blik onderwerpen.  Deze editie: speelgoed.

De Betere Wereld, editie November/December 2010


Als er ergens geen gif in zou mogen zitten, is het wel speelgoed. Toch is menig onschuldig ogende pop een regelrechte gifbom. Zelfs houten speelgoed is niet altijd veilig. Om Sinterklaas en de Kerstman veilig te kunnen bevoorraden, bellen we met Ingrid Elbertse van Een Veilig Nest en natuurlijk testen we.  Skippykoe
Wat: Geen skippybal, maar een Skippykoe. 28 cm hoog en 60 cm lang.
Merk: Skippykoe
Keurmerk: CE-keurmerk
Materiaal: 100% rubber, bevat geen weekmakers (ftalaten-vrij), de verf is volgens de fabrikant ecofriendly en bevat geen giftige stoffen.
Prijs: € 29,95

Babypop Girly roze
Wat: Een klassieker, de babypop. In een wiegje. 33 cm groot.
Merk:  Keptin-Jr
Keurmerk: CE-keurmerk   
Materiaal: Mandje van palmbladeren. Armen, benen en hoofd van ftalaten-vrij vinyl, lijfje en kleding van biologisch katoen, vulling van fiber van gerecyclede PET-flessen.
Prijs: € 34,95

Puzzel auto
Merk:  Grimm’s
Wat: Puzzel met losse onderdelen, die ook als blokken gebruikt kunnen worden. 16 x 16 cm.
Keurmerk: SpielGut   
Materiaal: Europees hout, met de hand beschilderd met niet-giftige, natuurlijke verf.
Prijs: € 22,50

Waterbuggs
Merk:   Boon
Keurmerk: CE-keurmerk
Materiaal: Kunststof, PVC-vrij, BPA-vrij en vrij van weekmakers (ftalaten).
Prijs: € 7,95

3 vragen, 3 antwoorden
In gesprek met Ingrid Elbertse, projectleider van Een veilig Nest. Een project dat (aanstaande) ouders wil informeren om hen te helpen hun kinderen veilig en gifvrij op te laten groeien.  

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij speelgoed?
“Dat ligt er maar net aan wat voor soort speelgoed het is. In plastic speelgoed zijn weekmakers – ftalaten – het grootste probleem. Deze stoffen gedragen zich als een hormoon en beïnvloeden zo gedrag en karakter. Een jongetje kan bijvoorbeeld meisjesachtige trekjes gaan vertonen. Ook kunnen ze de (toekomstige) vruchtbaarheid in gevaar brengen en de lever en nieren schaden. Het is in elk geval zeker dat ze allergieën veroorzaken. Kijk je naar houten speelgoed, dan is het belangrijk dat het massief hout is. Gelijmd houten speelgoed bevat vaak de kankerverwek¬kende stof formaldehyde. Pas ook op voor beschilderde oppervlakken, omdat deze lood of andere zware metalen kunnen bevatten, die schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.  Helaas, kan ik zo nog wel even doorgaan. ”

Waar kun je bij de aanschaf op letten?
“Het is onmogelijk om op alle giftige stoffen te letten. Daarom adviseren wij te letten op de drie meest voorkomende gevaren. Ftalaten, formaldehyde en zware metalen in verf. Vermijd je deze, dan ben je al een heel eind op de goede weg. Daarnaast is het goed om stoffen knuffels en poppen altijd te wassen voor gebruik. En vertrouw op je neus. Ruikt iets heel chemisch, dan bevat het meestal stoffen die niet in de haak zijn. Koop sowieso liever geen geparfumeerd speelgoed. Chemische geurstoffen kunnen een levenslange allergie veroorzaken.”

Zijn er keurmerken die een gifvrij stuk speelgoed garanderen?
“Producten die op de Europese markt verkocht worden, moeten voldoen aan veiligheidsregels en het ´CE-label‘ dragen. Op het gebied van schadelijke stoffen biedt dit nauwelijks bescherming. Daarvoor kun je beter op het Duitse Spielgut-keurmerk, het "GS"- en TÜV-label en de EU-bloem (Ecolabel ) letten. Deze keurmerken garanderen wel een hoog veiligheidsniveau. Let er bij geverfd of gekleurd materiaal op dat er een DIN 53160-keurmerk aanwezig is. Dit keurmerk garandeert dat de verf zweet- en speekselresistent is. Kijk ten slotte ook eens op www.een veilignest.nl Hier is veel informatie te vinden, waaronder een speelgoedwijzer.“

Winkeltips
Sommige winkelketens, speelgoedmerken en webwinkels springen eruit omdat ze veel werk stoppen in het vermijden van giftige stoffen. Aanraders zijn: HEMA en Ikea. En ook Lego is ftalaten-vrij. Internetwinkels die al veel speurwerk voor je hebben gedaan, zijn www.greenjump.nl en www.smilesuperstore.nl  

Informatie
Kijk voor verkoopadressen van de pop op www.keptin-jr.com. De autopuzzel is verkrijgbaar via www.kleinesam.nl. De Skippykoe bij www.skippykoe.nl en de Waterbugs zijn online te koop bij www.greenjump.nl

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel 
Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

WECF reageert op commentaren onderzoeksrapport weidevogels en bestrijdingsmiddelen in Gelderland
De publicatie van ons onderzoeksrapport "Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven“ heeft geleid tot een golf van publiciteit en een reactie van Minister Schouten
13.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018