Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Trading in toxic duckies in Leidsche Rijn!

Woensdag 9 september, de Dag van de Duurzaamheid, fietst WECF met een bakfiets vol badeendjes door een Utrechtse jonge gezinnen woonwijk

08.09.2009 | WECF Press Release




Many toys contain synthetic chemicals which can have negative effects on children's health. Carcinogenic formaldehyde is often found in glued wood puzzles, highly toxic flame retardants are found in cuddly toys. Even toys as innocent looking as bathing ducks may contain chemicals like PVC and hazardous substances as phthalates.

To raise awareness on this issue WECF- Women in Europe for a Common Future, a network of a hundred women's and environmental organisations –  handed out toxic free toys to young parents in Utrecht during Sustainability Day.

See the report from Radio Netherlands Worldservice:


Woensdag 9 september, de Dag van de Duurzaamheid, fietst WECF met een bakfiets vol badeendjes door een Utrechtse woonwijk vol jonge gezinnen. Veel mensen weten niet dat badeendjes chemische stoffen als PVC en ftalaten kunnen bevatten. Chemische stoffen zijn in principe niet goed voor het milieu en de gezondheid. Daarom is vrouwen- en milieu organisatie WECF, Women in Europe for a Common Future, op zoek gegaan naar PVC- en ftalaatvrije badeendjes om zou ouders de gelegenheid te geven badeendjes van hun kroost om te ruilen voor een nieuw gifvrij exemplaar

Het is vaak moeilijk te bepalen wat er precies in speelgoed, of in dit geval een badeendje, zit. In tegenstelling tot voedsel of cosmetica bestaat er geen gezamenlijk Europees keurmerk voor speelgoed. En ook onbreekt op de verpakking informatie over de gebruikte stoffen. Hierdoor kunnen ouders geen weloverwogen keuzes kunnen maken en speelgoed vermijden dat hun kinderen schade toe kan brengen. Bezorgde ouders kunnen op dit moment alleen vertrouwen hun eigen zintuigen en op het woord van de fabrikant. WECF wil meer aandacht voor het feit dat we vaak niet weten wat we kopen en of speelgoed misschien wel chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu.

KOM OP
WOENSDAGMIDDAG 9 SEPTEMBER
JE OUDE BADEENDJE RUILEN BIJ DE BAKFIETS VAN WECF!

Voor een routebeschrijving ga naar: http://maps.google.com

Iedereen in Leidsche Rijn met een badeendje in de badkamer wordt opgeroepen om deze te komen inruilen voor een – door de producent - gegarandeerd PVC- en ftalaten vrije gele badeend!’ Ruil je BADEENDJE in op de dag van de Duurzaamheid!
 
Tijd: 12.00- 17.00
Locatie: Leidsche Rijn
 
VEEL SPEELGOED BEVAT GEVAARLIJKE STOFFEN, OOK BADEENDJES. WECF ZET ZICH IN VOOR DE VERVANGING VAN DEZE STOFFEN. OP DE DAG VAN DE DUURZAAMHEID KUN JE DAAROM JE OUDE BADEENDJE KOMEN INWISSELEN VOOR EEN GRATIS NIEUWE; BETER VOOR JOU EN BETER VOOR HET MILIEU
WWW.EENVEILIGNEST.NL




Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019