Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Women in Warzones: Peace Lords for Change

Interactief event over powervrouwen in (post)conflictgebieden o.l.v. Petra Stienen en Frénk van der Linden

05.12.2012 | Persbericht NAP1325

Vrouwen laten opnieuw van zich horen op het Tahrirplein. Ze zijn de online ruggengraat van de revolutie in Syrië en willen dolgraag meepraten in de ‘peace talks’ van Colombia. Te midden van al het brute oorlogsgeweld verdienen de stemmen van deze vrouwen het om gehoord te worden. Zonder hen geen duurzame vrede.

De ondertekenaars van het Nederlands Actieplan 1325 ‘Vrouwen, Vrede, Veiligheid’ organiseren daarom op dinsdag 11 december 2012 het interactieve event ‘Women in Warzones: Peace Lords for Change’. Over het moeilijke en moedige werk van vrouwen in (post)conflictgebieden, in al hun verscheidenheid en hun kracht. En over wat wij in Nederland doen om politieke participatie en het leiderschap van deze vrouwen te steunen.
 
Nederland wordt internationaal geroemd door haar voortrekkersrol op dit gebied. Op geen ander thema weten de Ministeries van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Defensie, verschillende kennisinstituten en een groot aantal ngo’s, diaspora- en (vrouwen)vredesbewegingen elkaar te vinden. Een jaar geleden ondertekenden zij het Nederlands Actieplan 1325 (NAP 1325) voor de periode 2012-2015. Hiermee committeerden zij zich aan langdurige inzet voor de uitvoering van de VN Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid. Maar hoe staat het er een jaar na dato voor?

Tijd voor een update! Op 11 december maken Arabiste Petra Stienen en interviewer Frénk van der Linden met de partners van NAP 1325 de balans op: wat gebeurt er op dit moment vanuit Nederland om deze krachtige vrouwen te ondersteunen? En vooral: hoe kan dit nog beter?

Er wordt onder andere ingezoomd op de Arabische regio, waar jonge meiden keihard moeten knokken voor hun vrijheid. Tegen welke problemen lopen zij aan? En wat kan er vanuit hier gedaan worden om in deze precaire transitiefase vrouwelijk leiderschap en politieke participatie te waarborgen en vergroten? Ook is er aandacht voor de rol en meerwaarde van vrouwen bij vredesmissies in landen als Afghanistan.

Sprekers

Aan het woord komen onder meer genderspecialisten Jos Hoenen namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Elisabeth van der Steenhoven, directeur van het Dutch Gender Platform WO=MEN. Maar ook zal Elise Kant (ICCO) namens het Nederlands maatschappelijk middenveld en Commandeur de Waard van het Ministerie van Defensie een speech geven. Eveneens zullen ervaringsdeskundigen Joost Andriessen, directeur Stabiliteit en Humanitaire Hulp bij Buitenlandse Zaken, Kolonel Wilfred Rietdijk van Defensie, Hivos-lobbyiste Jetteke van der Schatte Olivier en Floortje Klijn, Country Lead Afghanistan bij Oxfam Novib aanschuiven.

Vrouwenactivistes als Hibaaq Osman uit Egypte, Yanar Mohammed uit Irak én het publiek, voelen tot slot onze politici aan de tand: wat gaan zij de komende tijd doen voor de implementatie van VN Veiligheidsresolutie 1325 in het Nederlandse beleid? Onder andere Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66), Angelien Eijsink (PvdA) en Bram van Ojik (GroenLinks) geven hierop hun visie.

Women in Warzones: Peace Lords for Change
Dinsdag 11 december 2012 | 14.00 – 17.15 uur | Paard van Troje | Prinsegracht 12 | Den Haag

Toegang is vrij, aanmelden is verplicht! Meer informatie en aanmelden via www.nap1325.nl

WECF is een van de ondertekenaars van het Nationaal Actie Plan 1325

Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

#HerstoryofChange: Het belang van de internationale vrouwenbeweging
WECF organiseerde ook dit jaar weer een workshop tijdens de Afrikadag in het KIT, Amsterdam
19.03.2019