Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Steun vrouwen wereldwijd op weg naar Rio+20!

Mensenrechten staan op het spel! WECF, vertegenwoordigt meer dan zeventig vrouwengroepen wereldwijd die zijn verenigd in de UN Women's Major Group. Tijdens de voorbereidingen voor Rio+20 maakten verschillende landen bekend vrouwenrechten en gelijkheid in het conceptverdrag te willen schrappen.

01.05.2012 | Chantal van den Bossche




Steun vrouwen wereldwijd op weg naar Rio+20
Sascha Gabizon, directeur van WECF, vertegenwoordigt meer dan zeventig vrouwengroepen wereldwijd die zijn verenigd in de UN Women's Major Group. Tijdens de  voorbereidingen van de VN conferentie over duurzame ontwikkeling maakten verschillende landen bekend vrouwenrechten en gelijkheid in het conceptverdrag te willen schrappen. De Women's Major Group was verbijsterd.



Terug naar de Middeleeuwen

"70% van de armen wereldwijd is vrouw. Zij leven vaak van kleinschalige landbouw of visserij. Maar wat als een groot mijnbedrijf of een biobrandstofbedrijf op hun grond aast? Dan zijn hun rechten het enige wat hen beschermt. Zonder deze rechten keren we terug naar de Middeleeuwen", verklaarde Sascha Gabizon afgelopen week in New York, als reactie op het schrappen van vrouwenrechten in het conceptverdrag.

Investeren in vrouwen
Duurzame ontwikkeling is alleen mogelijk als vrouwen meedoen op grond van gelijkheid en met volledige participatie. De Wereldbank bevestigt in het 'World Development Report' van 2010 dat investeren in vrouwen meer aan ontwikkeling bijdraagt dan investeren alleen in mannen. Maar al te vaak worden vrouwen in ontwikkelingslanden vergeten bij investeringen.

Wat wil de Women's Major Group?
De Women’s Major Group en WECF vragen regeringsonderhandelaars om zich op de Rio +20- top in te zetten voor:
  • ambitieuze doelstellingen van ten minste 40% van de nieuwe 'groene banen' voor vrouwen;
  • een wereldwijd 'basisinkomen voor vrouwen' van ten minste 1 dollar per dag, zodat op deze manier het Millennium Development Goal 1 direct kan worden bereikt;
  • een VN Hoge Commissaris voor de Toekomstige Generaties, om de belangen van onze kinderen en kleinkinderen te beschermen, met genoeg macht om een moratorium in te stellen op risicovolle technologieën als geo-engineering, nanotechnologie of synthetische biologie.

Aandacht voor vrouwen: Award Ceremony voor 5 beste door vrouwen geleide projecten in ontwikkelingslanden

In samenwerking met het Duitse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en GIZ organiseert WECF samen met de Women’s Major Group ook een Award Ceremony. Door vrouwen geleide organisaties en groepen die werken aan duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden worden uitgenodigd om hun initiatieven te dragen te worden en zo kans te maken op een van de vijf winnende projecten tijdens de Award Ceremony. Meer informatie








Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019