Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Nationaal Forum Gezondheid en Milieu

Bij Nederlands ministerie van VWS ontbreekt capaciteit. Ministers voor Gezondheid besluiten tot milieumaatregelen

25.06.2004 |WECF Press Release




Boedapest, 25 juni 2004— Ministers voor Gezondheid van 52 Europese landen hebben vandaag op een Ministeriële conferentie van de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) besloten uit voorzorg maatregelen te nemen tegen de ongezonde effecten van het milieu op kinderen. Vorige week maakte de WHO bekend dat eenderde van de kindersterfte in Europa te wijten is aan milieuvervuiling. Het Nationaal Forum Gezondheid en Milieu spreekt van een doorbraak op internationaal niveau. Het Forum vreest echter dat bij het Nederlandse Ministerie van VWS de capaciteit ontbreekt om de afspraken na te komen.

Voorzorg voor het eerst toegepast

Het is voor het eerst dat de Ministers voor Gezondheid hebben besloten ook het voorzorgprincipe toe te passen en niet pas actie te ondernemen nadat gevaarlijke gevolgen al gebleken zijn. Tien Nederlandse maatschappelijke organisaties verenigd in het Nationaal Forum voor Gezondheid en Milieu hadden staatssecretaris Van Geel van Milieu vorige week in een brief gevraagd zich hiervoor in te zetten.

Nederland loopt achter

“Door de internationale afspraken moet het huidige Nederlandse Actieplan voor Gezondheid en Milieu zal op de helling moeten,” aldus Boudijn Uythof van het Nationaal Forum voor Gezondheid en Milieu. “In dat plan ontbreekt de aandacht voor kinderen nog volledig. Nederland heeft zich in Boedapest verplicht om hierin verandering te brengen. Wij verwachten extra inspanningen van zowel de Minister van VWS als de Staatssecretaris van VROM,” aldus Boudijn. “Het heeft ons verbaasd dat de Minister VWS op de conferentie afwezig was.” Het Forum vreest een gebrek aan kennis en menskracht bij het Ministerie van VWS om de in Boedapest gemaakte afspraken na te komen. Die capaciteit dient snel aangevuld te worden, met het oog op een conferentie van de EU in Nederland op 2 en 3 december. Dan zullen EU-Ministers een speciaal actieplan voor gezondheid en milieu uitwerken in concrete maatregelen.

Afspraken over lucht en gevaarlijke stoffen

Op de conferentie in Boedapest zijn afspraken gemaakt over water, verkeer, lucht en gevaarlijke chemische stoffen. Zo moet bijvoorbeeld weekmakers (phthalaten in plastic) in producten voor kleine kinderen tegengegaan worden. Ook het gebruik en mogelijk gevaarlijke effecten van geurstoffen verdienen de aandacht.

Voor meer informatie: Boudijn Uythof, voorzitter NFGM, tel. + 28255100, of kijk op http://www.gezondheidenmilieu.nl. Documenten zijn verkrijgbaar bij Boudijn Uythof: boudijn@uythof.com of 06 28255100.