Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

"Veel speelgoed bevat foute stoffen”

Een artikel over de WECF speelgoedgids in het Reformatorisch Dagblad

05.06.2009 | Economie Redactie - Reformatorisch Dagblad



"Veel speelgoed bevat foute stoffen”

Utrecht, 19 mei 2009 – Veel speelgoed bevat synthetische chemische stoffen die negatieve effecten hebben op de gezondheid van kinderen. Deze week verschijnt er een ”Speelgoedwijzer” met praktische tips om kinderen te beschermen en om schadelijke stoffen in speelgoed te vermijden.

De brochure is „de eerste in z’n soort die in Nederland verschijnt”, zegt de vrouwen- en milieuorganisatie WECF, die haar uitgeeft. WECF staat voor Women in Europe for a Common Future. Het betreft een netwerkorganisatie van meer dan honderd vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië.

WECF lanceerde vorig jaar de website eenveilignest.nl, waarop ouders informatie kunnen krijgen over „een gezonde leefomgeving voor hun pasgeboren baby.” De site verschijnt in zeven talen en „wil jonge ouders door het oerwoud aan keuzes leiden waaraan consumenten van babyproducten tegenwoordig worden blootgesteld.”

Veel speelgoed bevat foute stoffen, zegt WECF. Van de ftalaten of weekmakers die vaak in plastic speelgoed zitten, is bekend dat ze hormonen storen in hun werking, het kankerverwekkende formaldehyde komt dikwijls voor in gelijmd hout en puzzels. In de lijst gevaarlijke chemicaliën in kinderspeelgoed staan verder onder meer cadmium, chroom, chloorhoudende paraffine en lood.

De Speelgoedwijzer van WECF omvat de categorieën poppen, puzzels, knuffels, houten en plastic speelgoed, verf en cosmetica en elektronisch speelgoed. De organisatie adviseert ouders alleen speelgoed te kopen dat is gemaakt door bedrijven die kiezen voor natuurlijke materialen. Speelgoed wassen voor het wordt gebruikt door kinderen is ook een aanrader, meent WECF.

Het motto van de gids luidt ”Minder is meer”: minder speelgoed, betere kwaliteit en vertrouwde labels. „Consumenten moeten op hun intuďtie vertrouwen.” Verder kunnen kopers handelaren aanspreken op het onderwerp en hebben ze recht op een deskundige reactie, zegt WECF.

Redactie economie, Reformatorisch Dagblad


Dit artikel is onderdeel van 3Vandaag, een pagina in het Reformatorisch Dagblad waarop een actueel of belangrijk thema van 3 kanten wordt belicht.

Gerelateerde artikelen:
„Brochure is bangmakerij”
Badeendje kan zomaar gifkikker zijn