Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Verbod chemische stoffen in speelgoed

De Europese Commissie heeft onlangs een voorstel ingediend ter herziening van de Europese Speelgoedrichtlijn ...

01.02.2008 | De Telegraaf, The Netherlands



Brussel -  De Europese Commissie heeft onlangs een voorstel ingediend ter herziening van de Europese Speelgoedrichtlijn, en wil zo schadelijke chemische stoffen in speelgoed beperken. Het voorstel gaat nog niet ver genoeg, want niet álle gevaarlijke chemische stoffen die er in speelgoed te vinden zijn, worden genoemd. Dit stelt vrouwen- en milieuorganisatie WECF (Women in Europe for a Common Future).

Afgelopen zomer riepen diverse speelgoedfabrikanten speelgoed terug omdat er een te hoge concentratie lood was aangetroffen in de verf. Dit leidde tot betere controle op de kwaliteit van het speelgoed en het voorstel voor herziening van de Speelgoedrichtlijn. "Een stap in de goede richting, maar er worden alleen bepaalde stoffen verboden die kanker kunnen veroorzaken. Hormoonverstorende stoffen, die schade veroorzaken aan de ontwikkeling van de hersenen en kunnen zorgen voor een leerachterstand, of die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, worden helemaal niet genoemd", zegt Sascha Gabizon, directeur van WECF. "We willen een totaalverbod op schadelijke stoffen, want het is onacceptabel dat ze te vinden zijn in het speelgoed van onze kinderen."

Jonge kinderen zijn veel kwetsbaarder voor chemische stoffen dan volwassenen. Hun stofwisseling gaat sneller, hun organen zijn nog volop in ontwikkeling, ze hebben smallere luchtwegen en een kleinere longcapaciteit en hun huid is vijf keer zo dun, waardoor schadelijke stoffen veel sneller het lichaam binnendringen.

"Neem bijvoorbeeld knuffels", zegt Sascha Gabizon. "Kinderen hebben ze altijd bij zich, slapen ermee, nemen ze in de mond. Maar de vulling kan een groot scala aan schadelijke stoffen bevatten. Soms worden knuffels tijdens de productie behandeld met vlamvertragers. Het inademen van de uitgewasemde vlamvertragers kan leiden tot een verhoogd risico op allergieën."

Het WECF lanceerde onlangs de website www.eenveilignest.nl, waarop ouders informatie kunnen vinden over een gezonde leefomgeving voor hun pasgeboren baby.