Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Hoe gifvrij ben jij?

Detoxen is hot ...

13.02.2008 | Santé Magazine, The Netherlands



Detoxen is hot. Maar de strijd met gif ga je niet alleen aan in het kuuroord; ook in je dagelijkse omgeving liggen er genoeg gevaren op de loer. Of valt dat wel mee?

Huishoudelijke producten

Het bezwaar: Het inademen van chemicaliën in schoonmaakproducten kan de luchtwegen, ogen en huid irriteren en tot astma leiden, en kan de voortplanting negatief beïnvloeden.

Moet je je zorgen maken? Het is natuurlijk niet zo dat je de aankomende voorjaarsschoonmaak niet overleeft, maar het is wél van groot belang dat je zorgvuldig omspringt met schoonmaakmiddelen. Uit onderzoek is bijvoorbeel genleken dat mensen die werken als schoonmaker vaker last hebben van astma. Met dierproeven is aangetoond dat blootstelling aan chemische stoffen in schoonmaakmiddelen de voortplanting negatief kan beïnvloeden. Schadelijke stoffen in allesreinigers en wasmiddelen zijn bijvoorbeeld kunstmatige muskverbindingen, APEO's en ftalaten. Luchtverfrissers kunnen daarnaast ook nog benzeen en formaldehyde bevatten. Chantal van den Bossche, persvoorlichter van WECF (Women in Europe for a Common Future, een netwerk van organisaties dat werkt aan duurzame ontwikkeling en bescherming van onder andere het milieu): "Van formaldehyde is bekend dat het de ogen, de neus en de keel irriteert. Blootstelling eraan kan hoesten, vermoeidheid, uitslag en misselijkheid veroorzaken. De Wereld Gezondheids Organisatie stelt zelfs dat formaldehyde kankerverwekkend is. En APEO's (wasactieve stoffen) zijn hormoonverstorend gebleken. Ze kunnen de spermaproductie verstoren en onze weerstand aantasten." Er is één ding dat je vooral niet moet doen, en dat is overdreven veel schoonmaakmiddelen gebruiken stelt Van den Bossche. "Kijk op de verpakking hoeveel je nodig hebt. Kies verder voor schoonmaakdoekjes met microvezel; deze hebben weinig tot geen schoonmaakmiddelen nodig. Kies ook zo veel mogelijk voor biologische varianten, verkrijgbaar bij de natuurwinkel.

En de badkamer en ander sanitair, heb je daar geen grover schoonmaakgeschut voor nodig? Van den Bossche: "Ook voor sanitair kun je allesreiniger gebruiken; de naam zegt al genoeg. Vermijd fosfaten, chloor, bleekmiddel en desinfecteermiddel. Kies voor schoonmaakmiddelen op basis van citroenzuur of melkzuur. Citroenzuur is bijvoorbeeld zeer geschikt om kalk te verwijderen."