Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Live from Poznan: Dutch do not stick to promise on taking financial lead at UNFCC

Dutch NGO's very disappointed after Dutch Finance Minister's refusal to come to Poznan

08.12.2008 |Press Release Joint Coalition NGO's




Greenpeace - ICCO – IUCN NL - WNF - WECF – Wetlands International

POZNAN - Dutch civil society present at the climate conference in Poznan, is very disappointed with the decision of Dutch Minister of Finance Wouter Bos not to participate in the meeting with his financial colleagues in Poznan. The Netherlands have promised to take a leading role in the development of a financial plan for the future climate treaty. This plan will seve as the basis for an international climate agreement and has top priority in Poznan.

POZNAN - De Nederlandse maatschappelijke organisaties die aanwezig zijn op de klimaattop in Poznan, zijn zeer teleurgesteld over het besluit van minister Bos van Financiën om toch niet deel te nemen aan de bijeenkomst met zijn financiële collega’s in Poznan. Nederland komt hiermee haar belofte niet na om een leidende rol te spelen bij het opstellen van een financieel plan voor het toekomstige klimaatverdrag. Dit plan dient als basis voor een internationale klimaatafspraak en heeft topprioriteit in Poznan.

Komende week zullen ministers van financiën vanuit de hele wereld in Poznan bijeen komen om te praten over de financiering van maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering. Minister Bos heeft echter besloten niet te gaan. En dat terwijl het kabinet claimt dat zij zich inzet voor de financiële architectuur van een klimaatverdrag en daar ook een coördinerende rol in wenst te spelen.

Nederland heeft aangekondigd het voortouw te nemen in het bereiken van een akkoord over financiering van maatregelen voor het klimaat (1). Voortgang op dit gebied is bepalend voor een aantal cruciale thema’s op de klimaattop, zoals de strijd tegen ontbossing, aanpassing aan klimaatverandering en de overdracht van (schone) technologie. Yvo de Boer, hoofd van het VN Klimaatbureau, riep minister Bos eerder op een actieve rol te spelen.

De in Poznan aanwezige maatschappelijke organisaties vragen zich af wat de leidende rol die Nederlandzichzelf heeft toebedeeld,precies inhoudt als de eigen minister van Financiën niet eens de moeite neemt naar de ministeriële conferentie over klimaatfinanciering te komen. Dat is hét moment ideeën te presenteren en met collega- ministers te bespreken.

De Nederlandse maatschappelijke organisaties roepen minister Bos op in de strijd tegen klimaatverandering dezelfde daadkracht en inzet te tonen als bij zijn optreden ten aanzien van de kredietcrisis. De impact van een veranderend klimaat zou immers alle andere maatregelen overbodig maken.

Nederlandse NGO’s teleurgesteld over Europese inzet

De Europese Unie laat het na om met een concreet standpunt te komen over devoorstellen voor financiering die door andere landen zijn gedaan (2), en komt zelf ook niet met concrete voorstellen. Mede hierdoor worden de onderhandelingen gefrustreerd.Verder uitstel is onacceptabel, gezien het feit dat Europa één jaar had om na te denken over eigen voorstellen sinds de laatse klimaatbijeenkomt in Bali. Het onderwerp financiering en voorstellen op dat terrein, vallen onder de verantwoordelijkheid van de ministers van financiën. Zij bepalen dus in grote mate welke maatregelen wel of niet besproken kunnen worden tijdens de klimaatonderhandelingen.

1.Nederland heeft zich gecommiteerd aan een leidende rol in het ontwikkelen van een financieel plan in de strijd tegen klimaatverandering. Zie www.vrom.nl/pagina.html?id=37689

2.Voorstellen zoals die van Noorwegen, Zwitserland, Mexico, de G77 en China, de Republiek van Korea, de kleine eilandstaten, en de Minst Ontwikkelde landen voor het mobiliseren, beheren en verdelen van klimaatfinanciering.

Voor meer informatie en/of woordvoering vanuit Poznan:

Wereld Natuur Fonds:Donald Pols / via Lieselot Meelker, 06 – 22607633 Email: lmeelker@wwf.nl

Greenpeace: Joris den Blanken,+48500878481Email: joris.den.blanken@greenpeace.org

IUCN NL : Ytha Kempkes, 06 -27064440 Email: ytha.kempkes@iucn.nl

ICCO: Barbara Bosma,0031-6 22 454 112 Email: Barbara.Bosma@icco.nl

WECF: Nicole van gemert,0031-6-22950027 Email: nicole.vangemert@wecf.eu

Wetlands International: Alex Kaat, 06 50601917; Email: alex.kaat@wetlands.org


Related News

Meet the Winners of the Gender Just Climate Solutions Award at COP24
On the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, we awarded Gender Just Climate Solutions Winners at the climate negotiations in Katowice, Poland
11.12.2018

SB48 Side Event “Access to climate finance for non-state actors”
WECF to launch energy community study and to introduce gender-just energy cooperative model in Georgia
11.05.2018

Priority Actions to Increase Access to Climate Finance for Non-State Actors
SB48 side event: 7 May 2018 at 16:45 CEST in room 181, UNFCCC, Bonn
03.05.2018

Better energy efficiency in Moldova thanks to insulation of public buildings
Local authorities and WECF partner OA Colaborare cooperate to provide public buildings with proper insulation
18.12.2017

The Only Way to Honour the Dead is to Fight Like Hell for the Living!
Gender Day Action at the Climate Negotiations (COP23): Women's Human Rights and Environmental Defenders (WHRDs) Resist
15.11.2017