Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Carbon nanotubes that look like asbestos, behave like asbestos

Pilot study in Nature Nanotechnology

23.05.2008 |Volkskrant, Ben de Raaij




Article from Dutch newspaper de Volkskrant, May 21st, 2008, based on a report in Nature Nanotechnology

Nanobuisjes wellicht even schadelijk als asbestvezels

Van onze verslaggever Ben van Raaij

AMSTERDAM - Nanobuisjes van koolstof kunnen zich in de buikholte van muizen net zo ziekmakend gedragen als asbestvezels, blijkt uit een kleinschalige pilotstudie die dinsdag is gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nature Nanotechnology.

Dat wil nog niet zeggen dat het inademen van nanodeeltjes al ziekteverwekkend is, aldus de onderzoekers van de universiteit van Edinburgh, die er op wijzen dat nader onderzoek nodig is.

Koolstof-nanobuisjes, het veelbelovende paradepaardje van de nanotechnologie, zijn structuurtjes van enkele miljardste meters doorsnee die gebruikt kunnen worden in geavanceerde elektronica, nieuwe materialen of medische toepassingen.

Vanwege hun microscopische formaat en naaldvormige structuur lijken ze wel wat op asbestvezels. En die kunnen zoals bekend kanker veroorzaken, met name kanker van het longvlies.

De onderzoekers vergeleken korte en lange koolstofbuisjes met korte en lange asbestvezels. Met name lange koolstofbuisjes blijken net als lange asbestvezels beschadigingen en ontstekingen van het longvlies te veroorzaken. De afweercellen blijken de buisjes en vezels, die langer zijn dan zijzelf, niet te kunnen wegwerken.

De onderzoekers stopten de koolstofbuisjes direct bij de muizen in de buikholte. Ze waarschuwen dat onduidelijk is of er via de ademhaling genoeg buisjes bij het longvlies kunnen komen om daar ontstekingen en op termijn mogelijk kanker te veroorzaken.