Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Women in Europe will present water projects at World Water Forum Mexico

WECF and 15 members from Ukraine, Armenia, Bulgaria, Uzbekistan, Russia, Kazakstan, Afghanistan, Romania, Mexico, Germany and the Netherlands take part in WWF-4

09.03.2006 |Irma Thijssen




WECF Persbericht, Utrecht, 9 maart 2006

 

Women in Europe presenteert waterprojecten op Wereld Water Forum in Mexico

 

Women in Europe for a Common Future (WECF) neemt met 15 partnerorganisaties uit Oekraïne, Armenië, Bulgarije, Oezbekistan, Rusland, Kazachstan, Afghanistan, Roemenië, Mexico, Duitsland en Nederland deel aan het Vierde Wereld Water Forum (WWF-4) in Mexico City, van 16 tot 22 maart.

 

Thema van WWF-4 is lokale actie. WECF presenteert samen met de partners ervaringen van lokale projecten voor verbetering van water en sanitatie in 20 dorpen in 8 landen in Oost Europa en Centraal Azië. Deze projecten zijn door financiële experts van de Wereld Bank en OECD geselecteerd als succesvoorbeelden.

 

Van stinkende latrine tot schoon Ecosan toilet

De WECF-projecten variëren van de bouw van EcoSan toiletten voor scholen en huishoudens, het installeren van watermeters, regelen van de financiering van waterzuivering en drinkwaterlevering en capaciteitsbouw van de lokale organisaties. WECF laat zien dat in sommige dorpen met geld van de Wereld Bank stinkende latrines zijn gebouwd, die het grondwater en drinkwater vervuilen met nitraat, met een groot aantal zieke kinderen tot gevolg. WECF bouwt hier Ecosan toiletten, die geen watertoevoer en geen riolering nodig hebben en de hygiëne verbeteren.

 

Sascha Gabizon, internationaal directeur van WECF: “WECF helpt kinderen die ziek zijn vanwege gebrek aan schoon drinkwater en sanitatie, in dorpen waar drinkwater veel te hoge concentraties nitraat, bacteriën en chemicaliën bevat. Dat doen wij met oplossingen die de lokale bevolking zelf kan uitvoeren en handhaven en die betaalbaar en veilig zijn. Sommige oplossingen, zoals de Ecosan toiletten die WECF bouwt, beschermen niet alleen het drinkwater, maar produceren bovendien waardevolle mest, die de boeren kosten bespaart en een grotere oogst oplevert.”

 

Sleutel tot succes

Op de Women for Water Werkconferentie en op het Vierde Wereld Water Forum vertelt WECF wat de sleutelfactoren waren voor succes en hoe in de praktijk op lokaal niveau wordt gewerkt. WECF verzorgt naast de presentatie over ecosanitatie op scholen ook een presentatie over waterprojecten in risicogebieden zoals Afghanistan en Oezbekistan. Directeur Sascha Gabizon neemt als expert deel aan panels van waterbedrijven en zal spreken met de Milieuministers over de financieringsmogelijkheden voor MDG-7.

 

Ook presenteert WECF in Mexico 3 nieuwe publicaties:

·Results of the Ecosan toilet user survey, Romania – hieruit blijkt dat met name meisjes en vrouwen profiteren van de nieuwe toiletten

·Manual: how to build a dry urine-diverting toilet – praktische gids om zelf een droog ecotoilet te bouwen

·Poster: best practices – educatieve poster voor scholen

 

Samenwerking in Vrouwencoalitie

WECF werkt samen met Women for Water, Water for Women (WfWfW), een internationale strategische alliantie van vrouwenorganisaties die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling, water, armoedebestrijding en gender. WfWfW organiseert van 12 tot 15 maart voorafgaand aan WWF-4 in Mexico een Werkconferentie. Samen met WEDO en Gender Water Alliance is een wereldwijde vrouwencoalitie gevormd. WECF-medewerkster Monica Diaz heeft in Mexico de bijdragen van de vrouwencoalitie voorbereid, een gezamenlijke stand ingericht en excursies georganiseerd.

 

Women for Water Werkconferentie

Vrouwenorganisaties uit de hele wereld creëren in Mexico samen met deskundigen duurzame oplossingen voor concrete waterprojecten verspreid over de hele wereld. De nadruk ligt op de cruciale rol die vrouwen spelen in watermanagement.Vaak zijn vrouwen degene die zich op lokaal niveau mobiliseren en inzetten voor verbetering van watervoorziening en sanitatie. Zij realiseren met de kleinste budgetten de grootste resultaten. Het Women for Water partnership zet zich in om vrouwen vanaf het begin als gelijke partners bij watermanagement te betrekken. De Women for Water Werkconferentie levert input voor WWF-4.

 

Contact personen: Sascha Gabizon, international director,+49 1 72 86 37 586

Monica Diaz +52 33 36295966

Women in Europe, +31 30 2310300, wecf@wecf.org

www.wecf.org - www.womenineurope.nl