Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

More environmental refugees worldwide - from 20 million to 50 million

Number of Environmental Refugees will increase strongly over next 5 years, says UN report (text in Dutch)

03.11.2005 |Sascha Gabizon




Verval milieu jaagt miljoenen op de vlucht

DEN HAAG - Over vijf jaar zijn er in de wereld 50 miljoen 'milieuvluchtelingen': mensen die hun woongebieden verlaten omdat er door verloedering van het milieu niet meer te leven valt. Dit staat in een rapport van de Universiteit van de Verenigde Naties in Bonn.

Onder verloedering van het milieu valt volgens de VN onder meer de opwarming van de aarde; die leidt ertoe dat de aarde steeds droger wordt, de bodem minder opbrengt, plantengroei verdwijnt en woestijnen steeds groter worden. Van de andere kant zorgt de opwarming van de aarde voor het afsmelten van de ijskappen aan de polen. Dat leidt tot stijging van de zeespiegel, waardoor de kans op stormen en overstromingen toeneemt.

De VN wijst erop dat mensen in Afrika, India en China nu al uit hun woongebieden wegtrekken, omdat de landbouwgrond daar uitgeput is en water sterk vervuild. Ernstige luchtvervuiling is ook een reden voor mensen hun woongebied te verlaten.

De topman van de VN-universiteit, Hans van Ginkel, tevens plaatsvervangend secretaris-generaal bij de VN, meent dat de VN de 'milieuvluchteling' formeel moet erkennen. Die moeten ook op hulp kunnen rekenen, net als politieke vluchtelingen. De meeste milieuvluchtelingen worden nu niet vluchteling herkend en erkend. Van Ginkel: Wij moeten ons nu voorbereiden om deze nieuwe categorie van vluchtelingen te definiëren, te aanvaarden en op te vangen.''

Het aantal milieuvluchtelingen in 2010 overtreft de hoeveelheid 'conventionele' vluchtelingen. Sinds 1950 ving de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 50 miljoen 'gewone' vluchtelingen op. De VN schatten dat er nu 20 miljoen 'milieuvluchtelingen' zijn. Dat aantal zou dus binnen vijf jaar met 150 procent stijgen.