Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


EU wil verboden chemicaliën legaliseren voor huishoudproducten

Milieuorganisaties pleiten voor verbod op hergebruik van schadelijke vlamvertragers

07.09.2015 |Genève/Brussel, 7 september 2015 – Belangengroepen roepen de Europese Commissie op om hergebruik van materialen met giftige vlamvertragers te verbieden. In een brief die vanochtend is bezorgd, verzoeken milieuorganisaties WECF, CIEL, EEB en IPEN om vlamvertragers niet te hergebruiken in producten. Dit vraagstuk wordt besproken in september door het Europese chemicaliënbureau (ECHA) en in oktober door de POPs-toetsingscommissie van het Verdrag van Stockholm.

Download hier het persbericht in pdf-format

DecaBDE is een vlamvertragende stof die vooral wordt gebruikt in textiel en in plastic voor elektronische en elektrische apparatuur. Het duurt honderden jaren voordat deze giftige stof is afgebroken. DecaBDE kan ook negatieve gevolgen hebben op reproductieve organen en het hormoon- en zenuwstelsel van de mens.

“Wanneer je DecaBDE-producten hergebruikt, blaas je nieuw leven in de giftige stof in nieuwe producten. Hiermee creëer je een eindeloze schadelijke cirkel,” zegt David Azoulay, senior advocaat bij milieuorganisatie CIEL. “Het is bijna onmogelijk om deze chemicaliën te traceren. Hun aanwezigheid in hergebruikartikelen doet gif exponentieel toenemen in het milieu en in het dierenrijk. Het brengt tevens de volksgezondheid in gevaar.”

Azoulay zegt dat het “logisch”  is om hergebruik van deze chemicaliën te verbieden. “Als de EU serieus is over het elimineren van persistente organische verontreinigende stoffen, moet ze niet om vrijstelling van het Verdrag van Stockholm vragen voor vlamvertragers.” [1]
 
Tatiana Santos, senior beleidsmedewerker Chemicaliën en Nanotechnologie bij het Europese milieubureau EEB: “Hergebruik van gif vormt het grootste obstakel voor een circulaire economie. Een circulaire economie kan bijdragen aan veiliger waterbeheer en aan betere kwaliteit. Maar door een giftige circulaire economie te promoten, ondermijnt de EU de doelen die gesteld werden binnen het zevende actieprogramma voor een niet-giftig milieu en niet-giftige materialencyclus.”

“Wanneer het gaat om giftige chemicaliën, hebben we een rode lijn nodig, en niet een cirkel,” zegt Joe Digangi, senior adviseur Wetenschap en Techniek bij internationale milieu- en gezondheidsorganisatie IPEN. “Gif hergebruiken betekent giftige producten voor Europese consumenten en een toename van gedumpt afval in ontwikkelingslanden.”

De Sociale en Economische Analyse Commissie van ECHA vergadert op 8 tot en met 10 september voor een definitieve aanbeveling.

Noot voor de redactie:
[1] De EU vroeg herhaaldelijk om vrijstelling van beleidsmaatregelen onder het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen (POP’s), zodat bepaalde POP’s hergebruikt konden worden. Om te anticiperen op de vergadering van de POPs-toetsingscommissie van het Verdrag van Stockholm in oktober, zal de Sociale en Economische Analyse Commissie (SEAC) een aanbeveling schrijven voor de Commissie. Eerdere SEAC-vergaderingen laten zien dat minstens een van haar leden actief probeert om vrijstelling te krijgen voor DecaBDE.

Contact:
Chantal Van den Bossche, chantal.vandenbossche@wecf.eu, +31 (0)6 28 12 99 92
David Azoulay, dazoulay@ciel.org, +41 78 75 78 756
Philippa Nuttall Jones, philippa.jones@eeb.org, +32 (0) 2289 13 09
Joe DiGangi, joe@ipen.org 


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Chemische industrie bij woonwijk Zaltbommel. Is er een duurzame oplossing?
Comité Bezorgde Burgers Zaltbommel organiseert bijeenkomst over risico's chemische industrie dichtbij de bebouwde kom
09.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018