Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Ronde Tafel Hormoonverstorende Stoffen in Nieuwspoort

Wemos en WECF organiseren persbijeenkomst Hormoonverstorende Stoffen in Nieuwspoort

02.06.2014 | WECF Pers



Gezondheidsverbetering staat op 11 juni centraal tijdens de Nationale Milieudag 2014. WECF en Wemos grijpen dit moment aan om in samenwerking met journalisten en Kamerleden  een bijeenkomst over hormoonverstorende stoffen (EDC’s) te beleggen

Maandag 12 mei stond op NU.nl het volgende bericht: "Chemicaliën in tandpasta beïnvloeden sperma". Eerder al publiceerden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het United Nations Environment Programme (UNEP) een verontrustend rapport over chemische stoffen die invloed hebben op onze hormoonhuishouding.

Het rapport wijst op een aantal trends zoals toenemende vruchtbaarheidsproblemen onder jonge mannen en een toename van hormoongerelateerde vormen van kanker zoals borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Nederland heeft één van de hoogste percentages borstkanker van Europa.  De uitkomsten van het rapport maakten aannemelijk dat dergelijke trends samenhangen met de mate van blootstelling aan hormoonverstorende stoffen. Een aantal voorbeelden zijn Bisfenol A (BPA) dat voorkomt in plastic en voedselverpakkingsmaterialen of parabenen, die voor kunnen komen in cosmetica en andere schoonheidsproducten zoals shampoo of tandpasta. Daarnaast wijst onderzoek uit dat het gebruik van schadelijke stoffen als pesticiden en kwik in de voedselproductie, met name in lageinkomenslanden, grote gezondheidsproblemen oplevert .

Handen ineenslaan
Het artikel op NU.nl was voor WECF en Wemos de aanleiding de handen ineen te slaan en politiek Den Haag te informeren over de wetenschappelijke verontrusting.  Zijn hormoonverstorende stoffen in bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen en body lotions een oorzaak? In de Nederlandse politiek wordt toename van deze ziektes niet gerelateerd aan het milieu. Men vindt dat er onvoldoende bewijs is. Bovendien vindt men dat dit onderwerp al in de EU in behandeling is.  Er moet volgens beide organisaties meer samenhang tussen gezondheid en milieu komen en meer aandacht vanuit de Tweede Kamer voor dit onderwerp.

Wat is het probleem?
Nederland heeft één van de hoogste percentages borstkanker van de EU en de incidentie van zaadbalkanker neemt toe. Ook is de sperma kwaliteit in de EU dramatisch aan het afnemen. Eén oorzaak is daar niet voor aan te wijzen, maar tal van wetenschappers geven aan dat hormoon verstorende stoffen hier een rol in spelen. Het is daarom belangrijk deze stoffen uit te faseren en te vervangen voor minder schadelijke varianten. De Berlaymont verklaring geschreven door 89 wetenschappers en het WHO/UNEP Rapport geeft de noodzaak aan voor het maken van beleid op hormoon verstorende stoffen in het belang voor de volksgezondheid.

Sprekers tijdens de bijeenkomst zijn:
  • Professor Skakkebaek, Copenhagen University Hospital 'International state of science sperm quality'
  • Juliette Legler – Toxicoloog Vrije Universiteit 'Hormoonverstorende stoffen.-Kinderen en obesitas'
  • Majorie Van Duursen – Head Endocrine Toxicology, Rapport Gezondheidsraad Research Group, Institute for Risk Assessment Sciences, Prenatale Blootstelling, Utrecht University
  • Gavin ten Tusscher - Kinderarts West-Fries Gasthuis 'Risico’s en maatregelen voor baby’s'
  • Lisette van Vliet – HEAL     EU policy and EU country examples precautionary measures
De Europese Commissie laat helaas op zich wachten met het maken van beleid wat er al lang had moeten zijn. Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en België hebben voorzorgsmaatregelen genomen. De Commissie heeft beloofd in december afgelopen jaar met criteria voor hormoonverstorende stoffen te komen, naast een EU EDC (Endocrine Disrupting Chemical) strategie.

WECF werkte eind 2013 mee aan de uitzending van Zembla waarna uit Kamervragen  duidelijk bleek dat Nederland achterloopt in het maken van een preventief beleid. Ook stelde WECF vragen bij het rapport van de Nederlandse Gezondheidsraad waarin de risico's van prenatale blootstelling aan schadelijke - hormoonverstorende -stoffen onder de loep werden genomen. WECF organiseerde in februari al eerder een bijeenkomst met (as) Europarlementariers en leden van de Europese Commissie in Brussel.

Wemos reageerde vrijdag 309 mei in de Volkskrant op het opiniestuk 'Afwijkingen aan geslachtsorganen door het eten van sla?' (23 mei, 2014) met het stuk "Hormoonverstorende stoffen geen paniekvoetbal"

De medewerking van WECF aan deze bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door het Life+ project ChildProtect gefinancierd door de Europese Commissie DG Milieu, dat WECF uitvoert samen met Gezinsbond en PAN Europe.





Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen Europarlementariërs op om criteria te verwerpen
27.09.2017

Komt er ooit een verbod op hormoonverstorende stoffen?
Of er in de toekomst een verbod komt op EDC’s blijft vooralsnog een vraag. In juni 2017 zal de Europese Commissie nieuwe regelgeving rondom chemische middelen presenteren, waarin duidelijk moet worden of er strengere maatregelen komen rondom hormoonverstorende stoffen in producten.
10.04.2017

Europese Commissie voor Europees Hof van Justitie gedaagd vanwege uitblijven criteria voor hormoonverstoorders
De Europese Commissie (EC) is door Zweden voor de rechter gedaagd vanwege het uitblijven van criteria voor hormoonverstorende stoffen (EDCs) die noodzakelijk zijn om gepaste maatregelen te nemen om de blootstelling aan EDC's aan te pakken.
24.11.2015

"We verdrinken onze wereld in ongeteste en onveilige stoffen"
Europese NGOs verwelkomen waarschuwing van internationale federatie verloskundigen en gynaecologen (FIGO) over mogelijke gezondheidsschade van pasgeborenen door schadelijke chemicalien in consumentenproducten
10.11.2015