Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Rio +20 Women: "Teleurgesteld en Verbolgen"

Women’s Major Group geeft slotverklaring ten aanzien van de uitkomst van Rio +20

24.06.2012 | WECF PersRio de Janeiro: (24 juni 2012) De Women's Major Group (WMG) voor Rio +20, die 200 maatschappelijke vrouwenorganisaties uit de hele wereld vertegenwoordigt, is ronduit teleurgesteld en ernstig verontwaardigd over de resultaten die behaald zijn op deze Verenigde Naties conferentie over duurzame ontwikkeling, ook wel bekend als Rio +20. “Wij zijn van mening dat de regeringen van deze wereld vrouwen, toekomstige generaties en onze mooie, maar kwetsbare planeet aarde op geen enkele manier recht hebben gedaan”.

Sascha Gabizon, directeur van Women in Europe for a Common Future (WECF), een in Nederland gevestigd internationaal netwerk en coördinator van de Women’s Major Group voor Rio, zegt: "Twee jaren van onderhandelingen hebben geleid tot een eindresultaat waarbij vrijwel geen vooruitgang wordt gezien als het gaat om de rechten van vrouwen en de rechten van toekomstige generaties ten aanzien van duurzame ontwikkeling.  De Women’s Major Group is de afgelopen maanden continue aan het werk geweest om bestaande rechten van vrouwen en verwijzingen naar gender equality die al eerder overeen waren gekomen vooral te behouden, maar alleen het herbevestigen van deze rechten, wat nu is gebeurd, laat op geen enkele manier vooruitgang zien, laat staan dat er stappen zijn gezet op weg naar een toekomst die we nu juist heel hard nodig hebben”.

Anita Nayar, van de Development Alternatives with Women for a New Era (DAWN) - een andere belangrijke coördinerende organisatie van de Rio +20 Vrouwen stelt: "Het gebrek aan erkenning van reproductieve rechten als essentieel voor duurzame ontwikkeling was met name teleurstellend. Vrouwen over de hele wereld zijn woedend dat overheden wereldwijd reproductieve rechten van vrouwen niet erkennen als een centraal aspect van gendergelijkheid en duurzame ontwikkeling in het Rio +20 slotdocument. Reproductieve rechten zijn universeel erkend als mensenrechten. "

Een Braziliaanse lid van de vrouwen caucus voegt toe: "Dit is de eerste keer dat we in Brazilië zoveel gesproken hebbenover vrouwenrechten en onze grote, maar vaak onzichtbare bijdrage aan de samenleving, de economie en ontwikkeling. Het is heel belangrijk dat reproductieve rechten, in het bijzonder, zo veel pers en de media-aandacht hebben gekregen in Rio +20. Want zoals in de meeste Latijns-Amerikaanse landen hebben we, in Brazilië, geen reproductieve rechten!

Gabizon stelt: " Rio +20 was een historische kans om moedige stappen te nemen om armoede wereldwijd te verminderen en om vernietiging van het milieu te beëindigen, om de rechten van de meest kwetsbare leden van onze samenlevingen te beschermen, om concrete maatregelen te nemen op het gebied van de rechten van vrouwen en vrouwelijk leiderschap. We lopen nu een groot risico op toegenomen armoede, ongelijkheid en onomkeerbare schade aan het milieu. " Ze vervolgt: "Er is een ding wat Rio +20 ons wel heeft gegeven: de term 'Buen Vivir', Portugees voor "goed leven"  sinds vorig week veelvuldig gebruikt in boardrooms en op ministeries wereldwijd. "

Ze concludeert:  Buen Vivir betekent dat we een grote draai moeten nemen en geen genoegen meer moeten nemen met een "wegwerp" maatschappij waarin het belang van natuur en cultuur alleen maar in financiele termen wordt beschreven. We moeten op weg naar een duurzame samenleving, waarin de rechten van vrouwen, inheemse volkeren en inderdaad, alle rechten van de mens om goed te leven in harmonie met de natuur worden gezien als de toekomst we we echt willen, the future we want, en dat is ook de toekomst we nodig hebben. "

De Women's Major Group (WMG), bestaat uit meer dan 200 organisaties wordt vertegenwoordigd door drie organiserende partners – Women in Europe for a Common Future (WECF), Voices of African Mothers (VAM) en Development Alternatives met Women for a New Era ( DAWN). Het wordt ondersteund door een kerngroep van leden, waaronder, het Internationaal Netwerk over Gender en Duurzame Energie (ENERGIA), Global Forest Coalition, en de Women's Environment Development Organization (WEDO).

WMG Contactpersonen:

Sascha Gabizon, Vrouwen in Europa voor een Common Future (WECF) sascha.gabizon@wecf.eu

Anita Nayar, Development Alternatives met vrouwen in A New Era (DAWN) a.u.nayar@gmail.com

Sheila Oparachoa, ENERGIA - het Internationaal Netwerk over gender en duurzame energie s.oparaocha@etcnl.nl

Eleanor Blomstrom, Women's Environment and Development Organization (WEDO) eleanor@wedo.orgMeer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019