Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Gender Prioriteit voor Rio+20

Op 11-11-11, de dag van de Duurzaamheid organiseert het Nationaal Platform Rio+20 samen met WECF, WOMEN Inc, WO=MEN en anderen een bijeenkomst met als titel: "Gender Prioriteit voor Rio+20".

11.11.2011 | WECF Press ReleaseOp 11-11-11, de dag van de Duurzaamheid organiseert het Nationaal Platform Rio+20 samen met WECF, WOMEN Inc, WO=MEN en anderen een bijeenkomst met als titel: "Gender Prioriteit voor Rio+20".

De bijeenkomst is in de middag, van 14.00 uur – 17.00 uur met aansluitend een netwerkborrel en vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

In juni 2012 vindt in Rio de Janeiro, Brazilië de VN Conferentie over duurzame ontwikkeling plaats.  Sinds de duurzaamheidstop in Rio in 1992 – dan precies 20 jaar geleden - is het een feit dat vrouwen een belangrijke groep zijn voor duurzame ontwikkeling, met eigen prioriteiten. De vrouwenvertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties hebben een eigen plaats in de onderhandelingen, als "women's major group". 

WECF is verkozen om wereldwijd de Women’s Major Group voor te zitten, samen met haar partner Voices of African Mothers.  WECF heeft  het afgelopen jaar een Vrouwen Rio+20 comite opgezet, waarin 100 vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties uit de hele wereld deel nemen.

Gendergelijkheid
In het Rio+20 voorbereidingsproces is van belang dat maatschappelijke organisaties, bedrijven, vakbeweging, wetenschappers, jongeren die zich inzetten voor gendergelijkheid zich voorbereiden en een stem laten horen, en dat zij samenwerken met organisaties in andere landen en op internationaal niveau. ‘Gender als prioriteit voor Rio+20 ‘ krijgt tijdens de bijeenkomst inhoud vanuit verschillende invalshoeken en door middel van inleidingen, (ronde tafel) gesprekken en discussie. 
Beide hoofdthema’s van de VN Conferentie over Duurzame Ontwikkeling, Rio+20, groene economie in het kader van armoedbestrijding en duurzaamheid en het institutionele kader voor duurzame ontwikkeling zullen in de bijeenkomst aandacht krijgen. Wereldwijd zijn 70% van de allerarmsten vrouwen, en minder dan 16% van parlementsleden zijn vrouwen. Anderzijds publiceerde de WereldBank dit jaar de conclusie dat genderdiscriminatie slecht is voor economische ontwikkeling. Bedrijven met veel vrouwen in de top doen het uitstekend. Het bedrijfsleven en de vakbonden spelen een belangrijke rol in de transitie naar 'groene' en 'rechtvaardige' economische ontwikkeling.  

De wereld beter maken
Een van de best practices die zal worden voorgesteld tijdens de bijeenkomst is speelgoedproducent De Speelgaard: De Speelgaard™ maakt eerlijk houten speelgoed. Het is een initiatief van mensen uit Nederland en Bosnië Herzegovina.
 De Speelgaard™ gelooft dat we de wereld beter kunnen maken. Daarom proberen we zo min mogelijk te vervuilen. Het hout dat we gebruiken komt van kleine bos-eigenaren. Zij zorgen goed voor hun bos omdat het hun bron van inkomsten is. Om onze producten af te werken gebruiken we uitsluitend lazuur of lak op waterbasis of natuurlijke lijnolie, allemaal specifiek ontwikkeld voor het gebruik op kinderspeelgoed. In onze eigen werkplaats in Bosnië Herzegovina leren mensen met verschillende geloofsovertuigingen weer samenwerken na de oorlog in voormalig Joegoslavië. We geven vrouwen de kans om hun volledig potentieel te benutten.
 
Women's Agenda 21
Dagvoorzitter van de bijeenkomst is Irene Dankelman (Radboud Universiteit en WEDO en jarenlang lid van het International Advisory Board van WECF). Tijdens de voorbereidingen op de Earth Summit in 1992 was zij werkzaam voor UNIFEM en droeg zij bij aan de formulering van Women’s Agenda 21. In het kader van de wereldtop over duurzaamheid in 2002 was zij co-voorzitter van het Nationaal Platform Johannesburg 2002. 
 Ook gaan we tijdens de bijeenkomst op zoek naar prioriteiten en inspirerende initiatieven die niet mogen ontbreken in de Nederlandse bijdrage aan Rio+20. Inspirerende initiatieven zullen door sprekers worden belicht.
 
Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks bijeenkomsten die het Nationaal Platform Rio+20 organiseert om prioriteiten op te halen uit het maatschappelijk middenveld voor de Nederlandse inbreng tijdens Rio. Eerder waren er bijeenkomsten met jongeren, bedrijven en de Nederlandse wetenschappers.
 
Het programma vindt u hier

"Women's Major Group Submission" voor de Verenigde Naties

Meer information over het Nationaal platform Rio+20: http://www.NPRio2012.nl