Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Plastic speelgoed, door recycling, vervuild met giftige stoffen uit electronisch afval

“Giftige stoffen uit elektronisch afval mogen gewoon niet teruggevonden worden in kinderspeelgoed. Dit probleem moet op nationaal en mondiaal niveau worden aangepakt,” stelt Chantal Van den Bossche, woordvoerder van het Gender- en Duurzaamheidsnetwerk WECF, dat als Nederlands IPEN-lid meewerkte aan het onderzoek

18.04.2017 |




Uit deze week gepubliceerd onderzoek blijkt dat giftige stoffen, uit gerecycled kunststof van elektronisch afval, terechtkomen in speelgoed, waaronder de populaire Rubik’s Cube. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen niet alleen het zenuwstelsel beschadigen maar kunnen ook gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei. Erg ironisch, aangezien de Rubik’s Cube vooral ontworpen is om de hersenen te trainen. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door IPEN (een wereldwijd netwerk van NGO’s) en de Tsjechische milieuorganisatie Arnika. De gevonden giftige stoffen, OctaBDE, DecaBDE en HBCD, worden met name gebruikt in plastic omhulsels van elektronica.  Wanneer deze omhulsels niet worden verwijderd, gaan ze in het recycleproces weer mee naar nieuwe producten. 

Ook Nederlands speelgoed vervuild

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in 26 landen waaronder Nederland, kwam naar voren dat 90% van de stukken speelgoed tijdens de genomen steekproeven OctaBDE of DecaBDE bevatten. Bijna de helft (43%) bevat HBCD. In Nederland werden een aantal Rubik Cubes en 2 speelgoedautootjes aangeschaft en voor analyse naar de Tsjechische Republiek gezonden. De analyses toonden dat alle samples OctaBDE en DecaBDE bevatten in verhoogde concentraties.  Deze stoffen zijn persistent en het is bekend dat ze het voortplantingssysteem schaden, de hormoonhuishouding verstoren, en nadelige gevolgen hebben op intelligentie, aandacht, leren en geheugen.  

“Giftige stoffen uit elektronisch afval mogen gewoon niet teruggevonden worden in kinderspeelgoed. Dit probleem moet op nationaal en mondiaal niveau worden aangepakt,” stelt Chantal Van den Bossche, woordvoerder van het Gender- en Duurzaamheidsnetwerk WECF, dat als Nederlands IPEN-lid meewerkte aan het onderzoek. 

Het volledige persbericht is hier te vinden.

Het volledige rapport “POPs Recycling Contaminates Children’s Toys with Toxic Flame Retardants“ is hier te vinden: http://english.arnika.org/e-shop/publications/bfrs-in-toys-2017 

De Nederlandse vertaling van de Executive Summary staat hier


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Chemische industrie bij woonwijk Zaltbommel. Is er een duurzame oplossing?
Comité Bezorgde Burgers Zaltbommel organiseert bijeenkomst over risico's chemische industrie dichtbij de bebouwde kom
09.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018