Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Europese NGO's richten Save The Bees Coalition op om compleet verbod op neonicotinoïden te eisen

In December 2013 beperkte de Europese Commissie het gebruik van 3 insecticiden die zeer giftig zijn voor bijen. Nu, vier jaar later stellen wetenschappers dat deze beperkingen lang niet ver genoeg gaan. 80 Europese NGOs, waaronder WECF, hebben zich daarom verenigd in de Save the Bees Coalition, met als doel zogeheten neonics geheel te verbieden

06.12.2017 |




In December 2013 beperkte de Europese Commissie het gebruik van 3 insecticiden die zeer giftig zijn voor bijen. Nu, vier jaar later stellen wetenschappers dat deze beperkingen lang niet ver genoeg gaan. 80 Europese NGOs, waaronder WECF, hebben zich daarom verenigd in de Save the Bees Coalition met als eis een compleet verbod op neonicotinoïden

Op 12 en 13 december wordt een voorstel van de Europese Commissie om het verbod uit te breiden naar alle buitengewassen besproken en worden lidstaten mogelijk gevraagd om hierover te stemmen. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk hebben recentelijk laten blijken dat zij een strenger verbod ondersteunen maar andere lidstaten hebben nog niets duidelijk gemaakt over hun positie. 

Het voorstel van de Europese Commissie is gebaseerd op de conclusies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dat bijen niet alleen bedreigd worden door het gebruik van neonicotinoïden op bloeiende gewassen waar zij hun voedsel vandaan halen, maar ook door het gebruik op alle buitengewassen, aangezien neonicotinoïden zich door het milieu verspreiden. Toen in 1994 imidacloprid voor eerst werd gebruikt op de zonnebloemvelden in Frankrijk, merkten Franse imkers meteen het schadelijke effect van deze chemicaliën. Terwijl zonnebloemvelden eerst een van de grootste bronnen van de Franse honingproductie waren werd dit het begin van de achteruitgang van de Franse imker industrie.

Verschillende nieuwe studies laten ook zien hoe neonicotinoïden het milieu vervuilen en gevonden worden in water en op wilde bloemen, en zo de natuur in haar geheel in gevaar brengen. Daarnaast hebben neonicotinoïden niet alleen invloed op honingbijen, maar ook op hommels, wilde bijen en eigenlijk alle insecten. In Duitsland werd over een periode van 27 jaar een daling 75% van de biomassa van insecten gevonden, waarschijnlijk door het gebruik van agressieve pesticiden in de landbouw. 

In 2016 bevestigde de EFSA dat neonicotinoïden zeer giftig zijn voor bijen, hommels en wilde bijen. Na deze bekendmaking stuurde de Europese Commissie  in februari 2017 een draft regulation naar de lidstaten om deze drie neonicotinoïden te verbieden, met een uitzondering van het gebruik in kassen. 

Op 5 december richtten 80 NGOs, waaronder WECF, de Save The Bees Coalition op, om te lobbyen voor het verbod dat bijen en ons milieu nodig hebben. Naast het pleiten voor een unanieme stem tegen het gebruik van neonicotinoïden (ook in kassen), eist de coalitie ook dat alle andere chemische pesticiden getest worden voor hun impact op bijen. WECF roept de Europese Commissie op om de EFSA richtlijnen te gebruiken om de risico’s van pesticiden te evalueren en het gebruik van neonicotinoïden compleet te verbieden. 

  

    


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019