Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Speelgoed blijft Spelbreker

EU beschermt kinderen onvoldoende tegen schadelijke stoffen

19.07.2013 | WECF Nederland




Speelgoedtest tijdens de eerste Nederlandse Speelgoed Conventie georganiseerd door WECF, Utrecht, november 2011

20 juli treedt het chemische deel van de nieuwe Speelgoed Veiligheids Richtlijn in werking.  Helaas worden kinderen met deze nieuwe richtlijn nog steeds onvoldoende beschermd aldus WECF, een internationaal netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties; de chemische industrie des te meer.
 
Onder bepaalde voorwaarden kunnen namelijk kankerverwekkende, mutagene of hormoonverstorende stoffen nog verwerkt worden in speelgoed. Daarnaast zijn de grenswaarden voor zwarte metalen zoals lood volgens WECF aan de erg hoge kant.  En van alle geurstoffen, die kunnen leiden tot allergieen zijn er slechts 55 verboden door de nieuwe EU Richtlijn. Dit betekent dat 11 geurstoffen nog steeds zijn toegestaan.
"Wij v zetten ons  sinds enkele jaren actief in om onze kinderen beter te beschermen tegen schadelijke chemische stoffen in speelgoed," zegt Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert van WECF. "Speelgoed moet leuk zijn en leuk blijven, het is een extraatje, geen levensbehoefte. Kinderen hebben nog steeds speelgoed  in handen waarin  lood, cadmium en andere gevaarlijke stoffen mogen worden verwerkt. Bovendien stoppen ze dit speelgoed ook nog vaak in hun mond. Speelgoed moet leuk en niet misselijkmakend zijn, " zegt Caterbow.

"De bestaande grenswaarden voor gevaarlijke stoffen in speelgoed zijn niet veilig, vooral omdat ze niet zijn afgestemd op de speciale gevoeligheid van kinderen voor deze stoffen. De dosis van een bepaalde stof bepaalt bij kinderen helaas niet of de stof giftig is of niet. Veel stoffen zijn al schadelijk in een kleine hoeveelheid. Dit geldt in het bijzonder voor baby's, maar ook voor zwangere vrouwen die in contact komen met deze stoffen. Doordat de EU-richtlijn over de veiligheid van speelgoed veel gebreken en lacunes vertoont, heeft het voor lidstaten totaal geen zin om te streven naar een betere controle op geurstoffen of hogere grenswaarden voor zware metalen op te stellen”

Voor WECF is het ook onbegrijpelijk dat  hormoonverstorende stoffen (beter bekend als EDC’s) totaal niet genoemd worden in de nieuwe EU-richtlijn. Ze worden –op een paar uitzonderingen na- niet herkend als schadelijke stoffen. EDC’s kunnen het menselijke hormoonsysteem verstoren en er wordt vermoed dat deze stoffen ook voor  vruchtbaarheidsproblemen en toename van chronische ziekten zorgen. Deze aanname wordt bevestigd in de onlangs gepubliceerde Berlaymont-verklaring, waarin vooraanstaande wetenschappers uit de EU een speciale bescherming tegen hormoonverstorende stoffen eisen.

Meer informatie voor jonge ouders over het vermijden van schadelijke stoffen in het dagelijks leven, is te vinden op www.eenveilignest.nl 

De EU heeft in verband met het in werking treden van het chemicaliendeel van de speelgoedrichtlijn een eigen brochure uitgegeven.



Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019