Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Nederlandse studenten bezoeken WECF project in Garla Mare, Roemenie

"Garla Mare is op geen enkele kaart aangegeven"

16.09.2004 |




Impressions of visit to Garla Mare, Romania (in Dutch) by Wieneke Sijtsma and Joost de Moor. http://www.opreisvoorhetgoededoel.nl/

Onderwerp: Garle Mare
Trajekt: Turnu Severin- Garle Mare
Afstand: ca. 100km
Totale afstand: 4035km

Garle Mare is op al onze kaarten geen enkele keer aangegeven. We vragen het bij een benzinestation, waar we de meeste kans hebben in het Engels terecht te kunnen en krijgen een goede uitleg. Garle Mare bestaat dus toch! Er zitten miljoenen gaten in de weg naar Garle Mare toe, die ons door kleine dorpen voert. In de eerste of tweede versnelling slalommen om de gaten heen en tussen de vele paarden met wagens. Sommige Roemenen staan aan de kant van de weg hun paard uit te laten om even te grazen. Dan rijden we door Garle Mare en gaan we op zoek naar de burgemeester, Miti, en zijn vrouw, Adriana, waarvan we niet weten waar ze wonen. We vragen ons af waarom dit dorp ooit eerder hulp heeft gekregen van Nederland, via een MATRA-project van Het Nederlandse Ministerie voor Buitenlandse Zaken en niet de voorafgaande dorpen die naar onze mening in dezelfde staat verkeren. Later komen we erachter dat dit puur geluk is en dat dit door diverse mensen mogelijk is gemaakt.

Garle Mare is een dorp, vnl. gebouwd langs een lange weg met ca. 3500 inwoners. Het ligt in het zuidelijke district, Mehedinti, een van de armste delen van Roemenië. Langs deze weg, waar veel gaten in zitten, loopt geen elektriciteit en overal ligt paardenpoep. ’s Avonds zijn het de sterren die nog enigszins licht geven als het niet bewolkt is. De meesten hebben elektriciteit in huis en enkelen hebben watervoorzieningen. Verspreid over het dorp staan waterputten. Roemenië heeft na een communistisch tijdperk te maken met grootschalige armoede. 45% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Tijdens het communisme was bijna iedereen werkzaam in Garle Mare, maar dat is nu niet meer zo. Zo vertelt een dorpsbewoner: “now we are free and everything is available, but we do not have the money to buy; then we had money, but there was nothing to buy. De meeste voorzien in hun eigen levensbehoefte; hebben een tuin met groente en fruit en soms ook kippen en varkens. De geluksvogels hebben soms een wijngaard, waar ze voor het hele jaar wijn van maken. Aan de andere kant komt er ook veel drankgebruik voor in het dorp met gevolgen van dien. Voor sommige werklozen leidt dit tot ondervoeding, maar een belangrijk item is ook perspectiefloosheid. Men maakt zich zorgen over de jeugd, die heeft gestudeerd, maar niet kan werken, omdat er geen werk is.

We zijn met Garle Mare in contact gekomen via Anna Samwel. Enige tijd geleden heeft zij bij WECF stage gelopen. Dit is een internationaal vrouwen en milieu netwerk, Women in Europe for a Common Future. Zij werkte mee aan een drinkwater – en plattelandontwikkelingsproject. Sindsdien zijn er proeven met het water gedaan en zijn er filters geplaatst om het water te zuiveren. We hebben het water geproefd en nu een week later leven we gelukkig nog. De bewoners van het dorp moesten op de feiten worden gedrukt van de kwaliteit van het water en bijv. wat voor gezondheidsproblemen dat voor baby’s met zich mee bracht. Zij konden dat natuurlijk niet weten. Ze zijn er nu erg blij mee.

In Roemenië wonen Roemenen en Zigeuners (ook wel Roma of Gypsies genoemd). Naar een recente schatting moeten er hier 2 miljoen, oftewel 10% van de Roemeense bevolking, Gypsies wonen en dit maakt hen tot werelds grootste commune. Helaas zijn de meningen onder de Roemenen over de Zigeuners niet al te best en hun levenswijze draagt er niet aan bij om een positief imago op te bouwen bij de Roemenen. Zigeuners hebben over het algemeen een lagere sociale ontwikkeling, lagere alfabetisme, hogere werkloosheid en lagere gezondsheidsconditie. In het dorp Garle Mare is 1/3 van de bewoners Zigeuners.

Wij logeren bij Claudia, het ‘nichtje’ van Adriana, die al 3 dagen als
pittige politieagente aan het werk is en al een moordzaak achter de kiezen heeft gehad. Ze is nog jong en o zo stoer. Ze geeft ons een rondleiding door het dorp; het gemeentehuis, de school, de kinderopvang etc. Ze vraagt of wij op bezoek willen bij een Zigeunerfamilie en dat lijkt ons wel wat. De Gypsies wonen in de twee uiteinden van het dorp.

Daar Claudia een Roemeense is, vinden wij het erg moedig van haar om hier tussen de Zigeuners rond te lopen, daar er wordt gediscrimineerd. We komen het huis binnen van een van de rijkste zigeunerfamilies in het dorp en misschien ook wel van de omgeving; een pronkende keuken, nepbloemen, tapijten aan de wanden genageld en midden in de huiskamer zit daar het hoofd van de familie. Een forse vrouw met twee lange zwarte vlechten en enkele grijze haren uit haar kin. Sjofel zit ze lekker te paffen. Ze vindt het goed dat we binnenkomen en we krijgen koffie. De hele familie komt druppelend door de keukendeur en de openstaande ramen naar binnen.

 Mama Zigeuner biedt aan om de kaarten te lezen, maar daar moet dan wel wat tegenover staan! Haar rondbuikige zoon is nu ook aangeschoven, hij mag voor 10 jaar België niet meer binnenkomen vanwege niet geheel frisse redenen. Ze zijn allemaal heel nieuwsgierig wat wij hier doen, maar Claudia verbloemd alles en zegt boven alles dat wij geen auto hebben. Als wij in het Frans enigszins kunnen communiceren vragen we aan hem wat hij voor werk heeft. Een stomme vraag, blijkt, hij antwoordt dat hij over de ‘promenade’ wandelt. Van het een komt het ander en hij vraagt direct aan ons of wij met de auto zijn gekomen. We weten niet wat we moeten antwoorden. We zeggen dat we met de auto zijn gekomen. Hij blijkt nu wel zeer nieuwsgierig te zijn en vraagt: How BIG is your car? Opeens zitten we er als domme ganzen bij en zeggen dat we geen enkel idee hebben wat voor type Renault we rijden.

In het donker komen we bij het huis van Claudia haar moeder aan. Voor het huis lopen tig kippen en honden rond. De wc is op het veldje bij de hanen en we moeten oppassen dat we niet tegen de geit aan lopen. Een ecologisch toilet temidden van een modderig veldje wordt op de tast gevonden. We slapen in de oude slaapkamer van Claudia onder de wollen dekens. ’s Ochtends douchen we niet, wat op zich niet zo gek is voor ons tijdens deze reis, maar het wordt ons ook niet aangeboden. Later begrijpen wij dat de waterpomp stuk is en dat een klein beetje water nu schaars is. De hygiëne is hier zoiezo lager dan wat wij in Nederland gewend zijn; 5 minuten lang douchen onder stromend water zou voor de mensen hier een eeuwigheid zijn.

De volgende dag hebben we een kleine huiskamermeeting in het huis van de burgemeester. Hij is teruggekomen van zijn uitstapje en staat deze ochtend open voor alle vragen die wij voor hem hebben. Hij vertelt ons over de problemen in het dorp, Roemenen versus Zigeuners, waterproblemen, werkeloosheid etc. Ook bespreken we hoe wij op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen helpen. Wij zullen voor de diverse kranten een stuk schrijven over evt. agro-toerisme in het dorp. Mensen kunnen tijdelijk bij mensen in het dorp wonen en zo het reilen en zeilen op het Roemeense platteland van heel dichtbij meemaken. Er is hier nog veel cultuur en tradities. De tijd lijkt hier 50 jaar stil te hebben gestaan.

Met de komst van agro- of ruraal toerisme zouden er meer banen gecreëerd kunnen worden. Het zou geweldig zijn als er mensen zijn met bepaalde talenten, die tijd in het dorp zouden willen investeren. Alle hulp is hier welkom en men kan naar eigen inzicht en talent dit dorp een helpende hand bieden. Dit kan op het gebied van toerisme, maar ook op het gebied van landbouw of gezondheidszorg. Er zou bijvoorbeeld ook Engelse of Franse les op de middelbare school gegeven kunnen worden. Studenten zouden dit bijv. Kunnen doen tegen kost en inwoning. Het zou een leerzame ervaring zijn. Het is wel belangrijk en misschien ook wel een obstakel om beide groeperingen, de Roemenen en de Zigeuners, hierin mee te nemen. Het is waarschijnlijk geen makkelijke klus om ervoor te zorgen dat beiden op alle gebieden met elkaar samenwerken. Studenten die hier een soort van werkvakantie komen houden en toeristen die bij de mensen thuis verblijven, moeten wel in ogenschouw nemen dat het een avontuur betreft en dat een open houding naar de Roemenen en ook de Zigeuners noodzakelijk is.

In de Dacia van de burgemeester krijgen we de potentiële toeristische kant van Garle Mare te zien. We rijden door het landschap, zien het huis dat omgebouwd kan worden tot pension, enkele kleine vismeren en de Donau.

Miti, de burgemeester, laat zien dat hij trots op zijn dorp is. Iedere
voorbijganger groet hij met de een Maxima-achtige handzwaai.

Wederom bij het huis aangekomen krijgen we nog een heerlijke maaltijd, met zefgemaakte kaas, kip, salami etc. aangeboden. Na een rondleiding door de rest van het huis is voor ons de tijd aangebroken om weer verder te gaan. We krijgen nog een fles flink gestookte wodka in ons handen gedrukt voordat  we de deur uit zijn. We gaan, we moeten immers rond 10 september in Rusland zijn.

Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019