Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Schadelijke stoffen vermijden in babyverzorgingsproducten?

WECF Babyverzorgingswijzer helpt bij het bouwen van een gezond en veilig nest

17.05.2011 | WECF the Netherlands Press Release



 In de serie WECF Wijzers is de opvolger van de speelgoedgids verschenen: de Babyverzorgingswijzer. Een handige folder met tips hoe schadelijke stoffen kunnen worden vermeden in babyverzorgingsproducten. De gids is bedoeld om ouders te informeren over de aanwezigheid van bepaalde chemicalien die worden gebruikt in cosmetica en over hun mogelijke impact op de gezondheid van kinderen. WECF adviseert hoe je deze stoffen kunt vermijden en gezondere alternatieven kunt vinden voor de verzorging van je baby.

De babyverzorgingswijzer verschijnt als onderdeel van de campagne “Een Veilig Nest”, die zich richt op (aanstaande) ouders.




DOWNLOAD HIER DE WECF WIJZER BABYVERZORGING

Zuigelingen en jonge kinderen worden door de producten waarmee ze dagelijks in contact komen blootgesteld aan allerlei chemicaliën. Langdurig contact - bijvoorbeeld bij baden en insmeren met crème – kan risicovol zijn. De babyhuid is niet alleen kwetsbaarder (de barrièrefunctie van de huid is niet volledig gevormd), maar laat ook makkelijker stoffen door. Daarom zijn sommige stoffen die volgens EU wetgeving zijn toegestaan in cosmetica volgens wetenschappelijke studies en gezondheidorganisaties toch potentieel giftig voor kleine kinderen.

Waarom zijn juist kinderen zo kwetsbaar? Kinderen zijn gevoeliger voor risico‘s van chemische stoffen, omdat hun hele lichaam (immuunsysteem, zenuwstelsel) nog in ontwikkeling is en onvolgroeid. Chemicaliën kunnen de signalen van bijvoorbeeld het endocriene systeem veranderen en zo op de lange termijn van invloed zijn op de voortplantingsorganen, maar ook op het gedrag van het kind. De huid is een belangrijke blootstellingsroute voor chemische stoffen, met name bij lichaamsverzorging. Agressieve of ongeschikte producten kunnen leiden tot allergieën of eczeem.

Ingrid Elbertse, projectleider van Een Veilig Nest stelt: “Ouders vertrouwen op verzorgingsproducten om hun baby te beschermen, bijvoorbeeld tegen vuil, uitslag, de kou of de zon. Maar in veel gevallen moeten ze hun kindje juist beschermen tegen de verzorgingsproducten. Deze gids helpt daarbij” 

Hoewel alle cosmetica onderworpen is aan Europese regelgeving, de zogeheten cosmeticarichtlijn, biedt dat geen garanties aldus Elbertse. “Deze richtlijn geldt namelijk voor zowel volwassenen en kinderen, terwijl wij vinden wij dat de officiele wetgeving niet eens voldoet als bescherming voor volwassenen. Op de lijst toegestane stoffen staan namelijk ook stoffen die zich al op de SIN-lijst* bevinden, de lijst van schadelijke stoffen, samengesteld door het International Chemical Secretariat, die met onmiddellijke ingang zouden moeten worden verboden”.

Women in Europe for a Common Future, WECF, voert campagne voor een gifvrije omgeving. De WECF Wijzers verschijnen als onderdeel van Een Veilig Nest. Een Veilig Nest is een project van WECF dat zich richt op (aanstaande) ouders. Het project zet in op bewustwording van deze groep, vooral via de media  en door gedragsverandering, middels workshops en huisbezoeken. Deze workshops – babyverzorging, ‘bouw een veilig nest’ – en huisbezoeken door het clean GreenTeam – worden momenteel als pilots uitgevoerd en zijn gratis te bestellen.  Alles rondom de verzorging van de pasgeborene komt aan de orde in de  2,5 uur durende workshop babyverzorgingg: luiers, kleding, cremes en shampoos en hoe om te gaan met plastic flessen, spenen en bekers. Ook maken de deelnemers van natuurlijke, gezonde ingrediënten een eigen potje crème voor hun kind. De eerstkomende workshop vindt plaats op 25 mei van 10-13 uur in restaurant Energieregie aan de Overtoom 406 te Amsterdam. Kosten 15 euro inclusief materiaal en lunch. Meer informatie: lees hier

WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.

--------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie of beeldmateriaal:

Persvoorlichting WECF: Chantal van den Bossche  +31-6 28129992, chantal.vandenbossche@wecf.eu.
www.eenveilignest.nl
 
DE SIN LIJST (Substitute It Now List)
De Sin lijst, samengesteld door het in Zweden gevestigde International Chemical Secretariat (ChemSec) bestaat uit de meest gevaarlijke chemicalien volgens de Europese richtlijnen. De lijst bevat die stoffen die worden omschreven als ‘substances of very high concern’ volgens REACH, de Europese chemicalienrichtlijn. Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken, DNA veranderen of schade toebrengen aan het hormoonsysteem. De lijst bevat ook giftige stoffen die niet makkelijk kunnen worden afgebroken en die op die manier kunnen zorgen voor onomkeerbare schadelijke effecten.
www.sinlist.org