Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Hoe veilig is je nest? Vrouwen- en milieuorganisatie WECF lanceert interactief spel met tips voor een veilig en schoon ‘babyproof’ binnenmilieu

WECF ontwikkelde interactief spel om op eenvoudige manier te laten zien hoe je kunt werken aan een veilig en milieuvriendelijk 'babyproof' huis

26.10.2010 | WECF Press Release



Utrecht, 26 oktober 2010  - Er wordt wat geverfd, geschuurd en behangen door (aanstaande) ouders wanneer de komst van een nieuw gezinslid zich aankondigt. Helaas kunnen er bij al dat geklus behoorlijk wat schadelijke stoffen vrijkomen. WECF -Women in Europe for a Common Future – ontwikkelde daarom een interactief spel om op een eenvoudige manier te laten zien hoe je kunt werken aan een veilig en milieuvriendelijk 'babyproof' huis.
 
De start van het leven kan tegenwoordig, in Westerse landen, nauwelijks beter. Kindersterfte is fenomenaal gedaald en de levensverwachting toegenomen.  Maar, vandaag de dag worden kinderen blootgesteld aan gezondheidsgevaren die een paar decennia geleden niet eens denkbaar waren. Blootstelling aan bepaalde milieugevaarlijke stoffen tijdens de zwangerschap kan negatieve effecten hebben op groei, ontwikkeling, gedrag en gezondheid van kinderen, zo stelt inmiddels ook de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).  Een gezonde baby begint dus bij een gezonde zwangerschap. Baby’s zijn kwetsbaarder dan volwassenen, hun stofwisseling gaat sneller, hun organen zijn nog volop in ontwikkeling, ze hebben smallere luchtwegen en hun huid is vijf keer zo dun. Een gezond leefmilieu is voor hen dus een basisvoorwaarde.
 
Hoe veilig is jouw nest?  
Uitvinden wat veilig en gezond is, is nog niet altijd even gemakkelijk. Veel ouders laten bijvoorbeeld het matrasje voor de wieg vanwege de hygiëne vaak tot vlak voor de geboorte in de plastic verpakking. Beter is het om het matrasje voor de geboorte uit de verpakking te halen om de schadelijke stoffen uit te laten wasemen, vanwege mogelijk verhoogd risico op allergieën. Ook knuffels zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Vaak zijn knuffels tijdens de productie behandeld met  bromide vlamvertragers wat ook een gezondheidsrisico met zich meebrengt, zeker als je je bedenkt dat veel kinderen de hele nacht die lucht inademen. En als ouder is het ook belangrijk om te weten dat je eerst het matrasje en de meubeltjes een week of vier buiten moet laten ademen, of dat je beter tweedehands meubels kunt gebruiken.  Maar het allerbelangrijkst is het vertrouwen op je eingen intuďtie en op je gezonde verstand: verf, vloerbedekking en meubels die een sterke geur verspreiden of knuffels die raar aanvoelen, moet je eigenlijk niet (willen) aanschaffen.
 
Over WECF
WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.
 
Meer weten? www.eenveilignest.nl
Het spel doen? http://www.eenveilignest.nl/spelletje/
_______________________________________
Meer informatie over de Mijn Nest Quiz:
 
Chantal van den Bossche, persvoorlichter WECF +31-6 28129992, chantal.vandenbossche@wecf.eu.
 
1.       Kleine kinderen
Ongeboren baby’s en kinderen vormen een kwetsbare groep. Vanwege hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling zijn jonge kinderen veel kwetsbaarder voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen.  Daarnaast zijn al hun organen nog volop in ontwikkeling en hebben ze  smallere luchtwegen en een kleiner longcapaciteit, wat ervoor zorgt dat zij relatief gezien een veel grotere dosis vervuilers inademen dan volwassenen. Hun huid is vijf keer zo dun als die van volwassenen, waardoor ingrediënten van schadelijke stoffen veel sneller in hun lichaam doordringen. Producten die het leven gemakkelijker en aangenamer zouden moeten maken, zoals bijvoorbeeld speelgoed en verzorgingsproducten, zorgen op die manier zelfs voor een groter gezondheidsrisico.  Voor meer informatie lees het rapport “Safeguarding future generations”
 
2.       Een Veilig Nest
Een Veilig Nest is een internetplatform in acht talen waarin nieuwe ouders voorgelicht worden over het kiezen van gezonde alternatieven voor producten die gemaakt zijn van gevaarlijke chemicaliën: van babyverzorgingsproducten tot verf, bedmeubilair, speelgoed etc. Een Veilig Nest vertaalt nieuwe wetenschappelijke inzichten over de consequenties van chemicaliën op de gezondheid van kinderen voor jonge ouders en legt tevens uit hoe hormoonontregelende, neurotoxische en kankerverwekkende stoffen in consumentenproducten te vermijden. Dit zijn stoffen zoals: Bisfenol A, ftalaten, broomhoudende brandvertragers, kwik en lood.  De speelgoedwijzer en de schoonmaakmiddelenwijzer maken deel uit van dit project. U kunt de Speelgoedwijzer (http://www.wecf.eu/english/articles/2009/05/milieuvriendelijke-speelgoedwijzer.php) downloaden (pdf). Ook kunt u een exemplaar van de Speelgoedwijzer aanvragen via info@eenveilignest.nl